Proje Detayları

Müşteri Profili: Örnek Firma A.Ş., bölgesel pazarda güçlü bir konuma sahip, 15 yıllık geçmişi olan orta ölçekli bir gıda üretim şirketidir. Son yıllarda hızlı bir büyüme göstermiş ancak bu büyüme beraberinde bazı finansal zorlukları da getirmiştir.

Karşılaşılan Zorluklar: Yıldız Gıda yönetimi, artan ciroya rağmen nakit akışında sıkıntılar yaşadıklarını, hangi ürün gruplarının ne kadar kârlı olduğundan emin olamadıklarını ve bütçeleme süreçlerinin yetersiz kaldığını belirtmiştir. Ayrıca, gelecekte potansiyel bir yatırımcı görüşmesi veya banka kredisi ihtiyacı için daha sağlam ve şeffaf bir finansal yapıya ihtiyaç duyuyorlardı. Temel sorunlar şunlardı:

• Nakit Akışı Yönetimi: Tahsilat ve ödeme vadeleri arasındaki uyumsuzluk, işletme sermayesi ihtiyacını artırıyordu.
  • Kârlılık Belirsizliği: Ürün bazında maliyetlendirme ve kârlılık analizleri yetersizdi. Hangi ürünlerin sübvanse edildiği net değildi.
  • Bütçeleme ve Finansal Kontrol Eksikliği: Yıllık bütçeler oluşturulsa da, gerçekleşen rakamlarla düzenli karşılaştırma ve sapma analizleri yapılmıyordu. Finansal raporlama standartları düşüktü.
  • Maliyet Kontrolü: Artan hammadde ve operasyonel giderlerin kârlılık üzerindeki etkisi tam olarak ölçülemiyordu.

Yaklaşımımız ve Uygulanan Çözümler

• Detaylı Finansal Analiz: İlk olarak, şirketin son 3 yıllık mali tabloları (bilanço, gelir tablosu, nakit akış tablosu) detaylı bir şekilde incelendi. Sektör ortalamaları ve rakiplerle karşılaştırmalı analizler yapıldı.
  • Nakit Akışı Optimizasyonu: Alacak ve borç yönetim süreçleri analiz edildi. Müşteri vade analizleri yapılarak tahsilat süreçlerini hızlandıracak öneriler geliştirildi (örneğin, erken ödeme iskontoları, etkin takip). Tedarikçi ödeme vadeleri optimize edildi. Dinamik bir nakit akış projeksiyon modeli oluşturuldu.
  • Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme (FTM) ve Kârlılık Analizi: Üretim süreçleri ve genel giderler incelenerek, her bir ürün grubuna düşen gerçek maliyetler FTM yöntemiyle hesaplandı. Bu sayede ürün ve müşteri bazında kârlılık haritaları çıkarıldı. Kârsız veya düşük kârlı ürünler için fiyatlandırma veya üretim stratejileri önerildi.

Galeri

Birlikte İşinizi Geliştirelim

İş süreçlerinizi yeniden
düşünmeniz mi gerekiyor?